Dania

PRZEPISY INSPIROWANE PRODUKTAMI PURENA
Koncentraty PURENA to nie tylko soki, nektary, napoje i przeciery warzywne czy owocowe, to również świetny dodatek lub baza do dań czy deserów. Sprawdź jak łatwe i przyjemne może być gotowanie z zagęszczonymi sokami i przecierami warzywnymi PURENA.

zupa pomidorowa PURENA
Zupa pomidorowa krem

2l gorącej wody
1 kg zagęszczonego soku wielowarzywnego PURENA
45 g śmietany 18 %
25 g oliwy z oliwek
oregano
bazylia
natka pietruszki

barszcz czerwony PURENA
Barszcz czerwony z uszkami

5 l gorącej wody
1 kg zagęszczonego soku z buraka czerwonego PURENA
majeranek
sól
pieprz do smaku
250g uszek

losos-w-sosie-koperkowym154748
Łosoś w sosie z grejpfruta z koperkiem

łosoś filet 40 dag
jogurt naturalny 200 ml
zagęszczony napój z grejpfrutów PURENA 5 łyżek
skórka otarta z grejpfruta 1 łyżka
koper siekany 2 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
ziemniaki 6 sztuk
przyprawa do ziemniaków do smaku

Wątróbka w sosie jabłkowym

500 g wątróbki
5 łyżek mąki
200 ml zagęszczonego soku jabłkowego PURENA
majeranek
cukier
masło do smażenia

Tagliatelle klopsikami w sosie pomidorowym

500 g mięsa mielonego z szynki
1 łyżka listków świeżego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
700 ml zagęszczonego soku wielowarzywnego PURENA
400 g makaronu tagliatelle
70 g startej mozzarelli
100 g rukoli
sól, pieprz

Kaczka w pomarańczach

1 cała kaczka (ok. 2-3 kg)
5 łyżek pulpy pomarańczowej z miąższem PURENA
1 łyżka masła
6 łyżeczek cukru
zagęszczony sok z cytryny PURENA
100 ml wody
1 łyżka dżemu lub galaretki porzeczkowej
75 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Sos vinegret

1 łyżka soku z cytryny PURENA
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Przejdź do kolejnych przepisów