Szef kuchni radzi...
  • polski (PL)
  • English (UK)

PRZYGOTOWANIE I UŻYCIE ZAGĘSZCZONYCH SOKÓW I NAPOJÓW PURENA

czyli ,,szef kuchni radzi”:

Ponieważ nasze produkty są innowacją na rynku sokowym, dla usprawnienia podajemy kilka przydatnych wskazówek oraz rekomendacji ułatwiających pracę
z koncentratami PURENA:

 

   Proporcje odtwarzania: SOKI 100 % i NEKTARY 1 = 5 co oznacza 1 kg soku zagęszczonego odtworzony (dopełniony) wodą do 5 litrów produktów końcowego. Proporcja ta nie oznacza 1 kg koncentratu + 5 litrów wody !!! (w takim opisie jest to 1 + 4,2 l wody)

NAPOJE 1 = 6 co oznacza 1 kg soku koncentratu napoju odtworzony (dopełniony) wodą do 6 litrów produktów końcowego. Proporcja ta nie oznacza 1 kg koncentratu + 6 litrów wody !!! (w takim opisie jest to 1 + 5,2 l wody)
     
 

Koncentraty pakowane są w 1-kilogramowe saszetki w sposób aseptyczny, dlatego nie ma potrzeby przechowywać nieotwartych saszetek w chłodnych miejscach. Zbyt zimny koncentrat staje się gęsty, a przez to trudny do roztworzenia wodą. Koncentrat w saszetce otwartej lepiej jest wyjąć z lodówki wcześniej. Dzięki koncentracji naturalnych kwasów i cukrów pochodzących z soku koncentrat będzie trwały leżąc nawet kilka dni poza lodówką.

     
  Woda do roztworzenia powinna być zimna, gdyż w ten sposób obniżymy temperaturę serwowanego soku czy napoju. Optymalna temperatura to ok. 12 °C.
     
  Z uwagi na naturę oraz dużą zawartość pulpy owocowej sok pomarańczowy jest najbardziej gęsty ze wszystkich produktów i roztwarza się najwolniej, dlatego należy go mieszać intensywniej niż pozostałe.
     
  Po kilkunastu minutach od roztworzenia soku pomarańczowego mogą pojawić się minimalne rozwarstwienia. Jest to naturalna cecha. Stworzyliśmy produkt doskonałej jakości, ale grawitacji nie przeciwdziałamy: rozwarstwienia znikną, jeśli produkt przemieszamy intensywnie ponownie około 20 minut od pierwszego roztworzenia. Ten sam efekt, choć w nieco mniejszym wymiarze, zaobserwujemy w sokach klasycznych z kartonu czy butelki.
     
  Soki i napoje po roztworzeniu powinny zostać zużyte w tym samym dniu lub najpóźniej w przeciągu 24 godzin. Jeśli zużycie produktów jest mniejsze, należy po prostu przygotowywać mniejsze porcje produktów.
     
  Należy przestrzegać proporcji 1:5 dla soków i 1:6 dla napojów. Proporcje te oznaczają 1 część koncentratu w 5 częściach gotowego soku. 1 część koncentratu dopełniamy do 5 części produktu finalnego i tak np. w dyspenserze 1 kilogram koncentratu dopełniamy wodą i otrzymujemy 5 litrów soku gotowego. Rozcieńczenie głębsze może doprowadzić do utraty walorów smakowych, a w sokach 100 % może zaburzyć właściwą zawartość owoców (i zamiast 100 % będzie tylko 90 %).
     
  Woda użyta do odtwarzania winna spełniać stosowne wymogi prawa w stosunku do wody pitnej: przeznaczonej do konsumpcji
     
   Okres przydatności do spożycia soków zagęszczonych oraz koncentratów napojów wynosi 12 miesięcy.

soki i nektary

 
zobacz więcej... PRODUKTY

koncentraty napojów

 

zobacz więcej... PRODUKTY

ekstrakt kawy

zobacz więcej... tutaj

Czytanie etykiet oraz rozróżnianie kategorii produktów powinno być jedną z podstawowych umiejętności świadomego konsumenta.

Masz obowiązek wiedzieć co kupujesz. Czytaj etykietę! Pytaj o specyfikację!

Soki z cukrem to nie soki!

Czytaj uważnie opis produktów.

BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności. Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie, których używamy i jak je usunąć, zobacz naszą Politykę Prywatności.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

Aby przeczytać więcej otwórz zakadkę Polityka Prywatności