OWOCOWE PRZEPISY
  • polski (PL)
  • English (UK)

Nasze czyste, zagęszczone soki i pulpy owocowe PURENA mają szerokie spektrum innych aplikacji w smacznej  kuchni.

Wypróbuj nasze przepisy

Kaczka w pomarańczach

Potrzebujemy:

  • 1 cała kaczka (ok. 2-3 kg)
  • 1 pomarańcza
  • pulpa pomarańczowa z miąższem PURENA – 5 łyżek
  • łyżka masła
  • 6 łyżeczek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml wody
  • łyżka dżemu lub galaretki porzeczkowej
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Przygotowania musimy rozpocząć od oczyszczenia kaczki i sprawdzenia, czy nie czekają na nas jakieś niespodzianki w postaci np. piór. Następnie dokładnie ją solimy, pieprzymy (zarówno w środku jak i na zewnątrz) nacieramy ją również hojnie miękkim masłem.

Z jednej pomarańczy obieramy skórkę przy pomocy obieraczki do warzyw. Skórkę wkładamy do wnętrza kaczki, a samą kaczkę przekładamy do brytfanki. Przez pół godziny pieczemy ją w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy aż kaczka będzie zupełnie miękka (ok. 25 minut na każde pół kilo kaczki). W połowie pieczenia kaczkę polewamy Pulpą pomarańczową z miąższem PURENA. Pamiętajmy też by w raz na jakiś czas polewać kaczkę tłuszczem jaki się z niej wytopił. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia możemy obłożyć kaczkę cieniutkimi plasterkami pomarańczy

Gdy nasza kaczka będzie prawie gotowa możemy rozpocząć przygotowania sosu. W niewielkim garnuszku rozpuszczamy cukier tak by powstał bursztynowy karmel. Następnie do karmelu dodajemy wodę oraz sok z cytryny. Wszystko to co zebrało się w brytfance podczas pieczenia przelewamy do innego naczynia, a następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika lub kromki chleba. Kolejnym krokiem jest rozprowadzenie w nim mąki oraz galaretki porzeczkowej.

Brytfankę stawiamy na ogniu i wlewamy do niej wino, gotując zeskrobujemy to co przywarło do ścianek. Gdy alkohol odparuje dodajemy do niego sos spod kaczki oraz karmel. Całość dokładnie mieszamy i podajemy razem z kaczką.

ŚLEDŹ MARYNOWANY Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ANYŻEM

Potrzebujemy:

  • śledzie matijasy 400 g
  • cebula 1  szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • liście laurowe 4 szt.
  • cytryna 1 szt.
  • olej rzepakowy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • mleko 2 szklanki
  • wino czerwone wytrawne 1/4 szklanki
  • koncentrat z czarnych porzeczek PURENA 1/2 szklanki

 

Przygotowania naszej przystawki rozpoczynamy od namoczenia śledzi w mleku co najmniej przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy śledzie z mleka  i kroimy w romby.
W rondelku łączymy koncentrat z czarnych porzeczek PURENA  z winem. Gotujemy. Dodajemy kolejno pokrojoną cebulę , skórkę otartą z cytryny lub cienko pokrojoną ,liście laurowe . Wlewamy olej rzepakowy i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. W szklanym naczyniu układamy naprzemiennie kawałki śledzia i marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy całą noc w lodówce, aby śledzie przeszły smakiem marynaty porzeczkowej.

Podajemy jako przystawkę.

ŁOSOŚ W SOSIE Z GREJPFRUTA Z KOPERKIEM

Potrzebujemy:

  • łosoś filet 40 dag
  • jogurt naturalny 200 ml
  • zagęszczony nektar z różowych grejpfrutów  PURENA 5 łyżek
  • skórka otarta z grejpfruta 1 łyżka
  • koper siekany 2 łyżki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ziemniaki 6 sztuk
  • przyprawa do ziemniaków do smaku

 

Filet oprószyć solą i ugotować na parze. Obrane i pokrojone ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku na pół twardo. Ziemniaki odcedzić i podsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Przygotować sos: Jogurt naturalny wymieszać z zagęszczonym nektarem  z różowych grejpfrutów PURENA oraz startą skórką, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i cukrem. Łososia podawać polanego sosem z ziemniakami.

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności. Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie, których używamy i jak je usunąć, zobacz naszą Politykę Prywatności.

Akceptuję pliki cookie z tej strony.

Aby przeczytać więcej otwórz zakadkę Polityka Prywatności